недеља, 6. август 2017.

Letnje punjene paprike

Mi punjene paprike mnogo volimo ali ih retko pravim posne, bez mesa. 
Ovo je odlično vege jelo, ili možete imati odličan ručak za vreme posta.


Sastojci: oko 8 manjih belih babura, 5 do 6 struka mladog luka, ako nemate, može i manja glavica crnog luka,1 veća šargarepa,1 tikvica od otprilike 350 g, 3 do 4 čena belog luka, 2 struka celera, 100 g šampinjona, oko 50 do 75 g krupno isečenih oraha,puna šaka sitno iseckanog peršuna, seckano lišće celera, 250 do 300 g skuvanog pirinča i začini po vašem ukusu.

Priprema: Pirinač isprati pod mlazom hladne vode i staviti da se kuva,dodati malo soli. Umesto pirinča možete da koristite zdraviju varijantu: kinou, heljdu ili ječam...izbor je vaš.

U tiganj sipati nekoliko kašika ulja i zagrejati, dodati sitnije sečen mladi luk, zajedno sa percima, ako ga nemate, slobodno zamenite sa manjom glavicom crnog luka, koju ste isekli na sitne kockice.
Pržiti minut dva i dodati šargarepu, koju ste isekli na male kockice, ako vam je lakše, izrendajte je, ja volim da vidim komadiće povrća u filu.
Pržite sve to zajedno nekoliko minuta, dodati celer, koji ste isekli na manje komadiće, dodati šampinjone, koje ste isekli na manje komade, sitno iseckan beli luk i to propržiti vrlo kratko, samo da povrće malo svene, na kraju dodati tikvicu, koju ste oprali i isekli na sitne kocke.
Ja tikvicu, niti bilo koje sveže povrće, koje dobijem od prijatelja iz bašte, nikad ne ljuštim.
Sve to zajedno propržiti samo da malo tikvica omekša, nemojte je puno pržiti jer će se sva pretvoriti u kašu.
Na kraju dodajte seckano lišće celera i peršuna, začiniti po vašem ukusu. ja sam od začina koristila suvi začin, biber, pola kašičice dimljene ljute paprike i jednu punu kašiku pirea od paprike, vi, ako hoćete, možete da koristite ajvar, sve dobro izmešati i sipati u veću zdelu.

Skuvani pirinač, ako je potrebno ocedite od viška vode, kod mene ga nije bilo, sipati u zdelu gde je povrće i pažljivo promešati i na kraju dodati krupno iseckane orahe.
Probati da li vam je šta potrebno da dodate od začina.

Ako imate zemljanu posudu, super, jer iz nje je sve ukusnije, ako nemate, onda svaka vatrostalna zdela je u redu.
Premazati je blago sa malo ulja.

Paprike ( ko voli može da koristi ljute paprike samo ih očistiti od semenki i žilica ) oprati, odseći im gornji deo i očistiti ih od semenki. Puniti sa pripremljenom smesom  i zatvoriti sa poklopcima. Pažljivo ih poređati u pekač.

U tiganj, u koji ste pržili povrće, sipati malo pileće supe, ( oko 150 ml ) dodati jednu mali kašičicu pirea od paradajza, razmutiti sve zajedno i preliti preko paprika a ovo i ne morate, možete preliti paprike sa vrlo malo ulja. Mi volimo kad ima malo safta da prelijemo preko paprike dok jedemo.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok vam se paprike lepo ne zapeku.

Poslužite tople, po želji se mogu poslužiti sa kiselom pavlakom, mada meni lično nije bila potrebna.


Prijatno!!!!

4 коментара: